Biologische paardenvoeding: voeradvies paarden en pony’s

Biologische paardenvoeding: waarom zou je het geven?

Biologische paardenvoeding voor paard en ponyAlles begint uiteraard met een goede kwaliteit ruwvoer: gevarieerd, lang gras en/of hooi. In combinatie met een zoutblok van goede kwaliteit (in elk geval zonder zoete smaakjes) geef je in principe alles wat een paard nodig heeft. Voor de diversiteit en naar behoefte kan je er voor kiezen dit aan te vullen met biologisch geteelde granen.

Biologische producten staan bekend om hun meer evenwichtige voedingswaarde. Ze bevatten hogere en evenwichtige gehalten aan essentiële vetzuren, vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Biologische paardenvoeding kan daarom lager gedoseerd worden dan je gewend bent. 25% tot 50% minder krachtvoer is haalbaar, zeker als ook het ruwvoer goed is.

 

Biologische paardenvoeding: aanbevolen voeder hoeveelheden:

De hoeveelheid krachtvoer die we in aanvulling op het ruwvoer geven is afhankelijk van ras, geslacht, conditie en (gebruiks)doel van het paard of de pony.
Globaal ligt dat tussen 0,1 à 0,4% van het lichaamsgewicht. Dus voor een paard van 500 kg is dat 500 gram tot 2 kg per dag.

Een gezond paard dat de granen goed verteert kan normaal gesproken tot 2 kg graanvoeding per dag verwerken.
Als je paard of pony meer krachtvoer nodig heeft, bijvoorbeeld omdat hij moet aansterken of veel werk verricht, vul je dat met een voerbeurt brok aan.

 

Advies: streef vooral naar diversiteit bij je paardenvoeding!

Mix bijvoorbeeld 25% tot 75% spelt door de granenmix afhankelijk van de conditie en voerwens van je paard of pony. Of gebruik de muesli als basis en voeg daar eventueel meer van de hele granen aan toe en geef daarnaast een extra voerbeurt van alleen brokken als dat nodig is.

Het gaat meer om de diversiteit dan om de hoeveelheid, afgestemd op dat wat je dier kan verteren met als wenselijk doel hele granen te kunnen voeren. Al is het maar een paar handjes per dag.
De muesli en brokken kan je geven om, bij deze omschakeling, geen terugval te krijgen – bij te dikke dieren is dit natuurlijk niet nodig.
Streven naar hele granen kunnen verteren heeft alleen zin samen met een goede ruwvoer voorziening.

Een hoger aandeel spelt is altijd aan te raden voor dieren die switchen van een licht verteerbaar dieet (veel krachtvoer) naar een meer structuurrijk dieet. Voor dieren met een historie van spijsverteringsproblemen en wat daar aan gerelateerd is, is een hoger aandeel spelt aan te bevelen. Meer spelt voeren is ook zeer geschikt voor zogenoemde vuurtype paarden. Spelt is altijd goed verteerbaar en kan zonder belasting te vormen hoger gedoseerd worden!

 

Waar op letten bij het voeren van hele granen?

Brok liefst apart van de granen en/of muesli voeren, bij een te groot aandeel brok worden de granen minder goed verteerd of heel doorgeslikt. Voer zoveel granen als het dier kan verteren, dit zie je in de mest, er mag wel wat graan inzitten maar niet te veel. Streef er naar volledig met hele granen te voeren. Door echt granen te voeren stimuleer je het lichaam zich aan te passen om deze te kunnen verteren.

Vind je toch veel hele granen in de mest, of knoeit je paard erg met het eten, controleer dan ook of er geen problemen aan gebit en/of mond zijn.

Wanneer je dagelijks meer dan 1 kg hele granen voert, kan het zinvol zijn 1 eetlepel Moeder Aarde van Bio-Ron bij te geven i.v.m. de scheve C/P (calcium/fosfor) verhouding. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de kwaliteit van de rest van het dieet. Bijvoorbeeld als het ruwvoer geen kalkrijk kruidenhooi is, dieren kuilvoer krijgen, op zure gronden staan, onregelmatige mest hebben is altijd Moeder Aarde aan te bevelen.

 

Aanvulling met natuurlijke supplementen waar wenselijk:

Bokashi

Bokashi is het Japanse woord voor gefermenteerd organisch materiaal. Als pro-biotica zorgt het voor het stimuleren van de darmflora. Hierdoor verbetert de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen.

Veendrenkstof

Veendrenk is een bodemproduct, bestaande uit verteringsresten van bloemen, kruiden, grassen en vruchten.
Te gebruiken voor o.a. het stimuleren van de spijsvertering en het ontlasten van de lever door het binden van afvalstoffen.

Moeder Aarde

Mengsel van actieve bentoniet klei, lava en oesterkalk.
Voor correctie van de C/P verhouding, verlaging van de zuurgraad, binding en afvoer van afvalstoffen: 1 à 2 eetlepels over vochtig gemaakt voer strooien.

Keltisch zeezout

Voor aanvoer van mineralen. Onbewerkt handmatig gewonnen zuiver zeezout.
Je kan dit aan een extra watervoorziening toevoegen, als een soort vloeibare liksteen, uiteraard naast het gewone drinkwater. Laat de dieren zelf kiezen. 1 tot 3 gram per liter.

IJslands zeewier

Organische toevoer van mineralen en metalen.
Geef het je dieren als keuzemogelijkheid door een emmertje ergens op te hangen en daar regelmatig een handje zeewier in te doen.
Als het minder gegeten wordt en verkleurt (roest) kan het op de composthoop of over het land gestrooid worden. Daarna weer verse zeewier aanbieden. Of: 1 à 2 eetlepels over enigszins natgemaakt voer strooien.

 

Samenstelling, prijzen en levering biologische paardenvoeding

Alle in dit voeradvies genoemde producten worden door ons geleverd. Lees meer over natuurlijke supplementen. Bekijk ook de samenstelling van de Bio-Ron biologische paardenvoeding.
Zie onze prijslijst voor alle produkten, verpakkingsgrootten en prijzen. Neem contact met ons op per telefoon of email voor meer informatie of een afhaalafspraak.

 

Print Friendly, PDF & Email